Drewno kominkowe- na jaki gatunek się decydować?

Drewno kominkowe powinno spełniać kilka kluczowych kryteriów – żąda się, aby było odpowiednio wysuszone, właściwie okorowane oraz stosownie twarde. Dodatkowo warto, aby zostało porąbane na kawałeczki o szerokości 20-30 cm. Rozsądnie jest także wiedzieć, iż w kominkach nie zaleca się palić drewnem nieznanego pochodzenia, przywiezionym bezpośrednio z lasu bądź – to zdecydowanie najgorsza opcja – pobudowlanym. Dlatego w tej sprawie lepiej jest zaufać wyspecjalizowanej w tym firmie. Tani pellet wyględy oferują w kilku miejscach, wskazane jest więc się zaznajomić z ich propozycjami, by wyselekcjonować najlepszą opcję do swoich oczekiwań.

Najbardziej kalorycznym drewnem jest grab. Uważa się go za najlepsze drewno kominkowe, z niezwykle istotnego powodu – jest łatwopalny, nie posiada zbyt wiele kory i przez długi czas się wypala, przekazując dużo ciepła. Ma jednak sporą wadę – miewa niespecjalnie dobrze się prezentujący, mało efektowny płomień. Z tego powodu osoby, które lubią szukać relaksu przy trzaskającym ogniu, sięgają częściej jesion – porównywalny rodzaj drzewa pod względem kaloryczności, jednak miewa o wiele efektowniejszy płomień.

Wielbiciele pociągających aromatów w czasie palenia wybierają przeważnie dąb. To zdecydowanie dobrze znane drewno, bywa tak czy owak nieco kosztowniejsze aniżeli inne gatunki. Pomimo tego, że posiada wiele kory oraz błyskawicznie dochodzi do jego spalenia, szukamy go ze względu na uroczy płomień oraz przyjemny zapach – drewno posiada dużo olejków eterycznych, które pojawiają się w powietrzu pod wpływem ciepła. Równie godny uwagi zapach daje drewno z drzew owocowych, głównie jabłoni, gruszy oraz wiśni. Jest też dość wysoko kaloryczne, dodatkowo spala się proporcjonalnie i nie produkuje nazbyt dużo popiołu. Swoją uwagę warto też poświęcić brzozie, która jest w miarę tania, a wypala się stopniowo, dając silny, buzujący płomień.



Powiązane słowa: