Jak zaparzyć naprawdę dobrą kawę?

Jest wiele sposobów technik zaparzania kawy i dzięki temu mamy możliwość poznać nowatorskie oblicza aromatycznego trunku. Parzenie kawy moglibyśmy nazwać rytuałem. W ogromnej mierze od niego zależy czy kawa będzie smakowała wyśmienicie bądź też nie.

Zalanie kawy wodą to nie wszystko co trzeba zrobić. Wydaje się, iż nie ma nic łatwiejszego od technik zaparzania kawy. Przecież starczy uruchomić ekspres ciśnieniowy do kawy, taki który zrobi za nas wszystko czy zalać zmielone ziarna kawy gorącą wodą. A jednak tak do końca nie jest. Trzeba umieć parzyć kawę i w dodatku nie jest to łatwa umiejętność. Akuratne miejsce, czas i towarzystwo to połówka triumfu do picia kawy. Inna połowa to ewidentnie należyte przygotowanie.

Dobrze, gdy dysponujemy młynkiem do mielenia ziaren kawy czy też ekspresem z wbudowanym młynkiem. Napar przygotowany ze świeżo zmielonych ziaren smakuje najlepiej. Duże znaczenie dla smaku kawy ma czas jej parzenia, bo najszybciej uwalniają się substancje zapachowe, potem smakowe, a na końcu gorzkie. Najprostszy wzorzec to zalanie kawy, lecz przenigdy nie wrzątkiem. Wysoka temperatura wody powinna wynosić mniej więcej 85°.

Zwyczajnie zagotowanej wodzie pozwólmy chwilę postać, grubość zmielonych ziaren powinna wynosić niespełna 0,2 mm. Przyrządzenie kawy po turecku polega na zalaniu kawy zimną wodą a oprócz tego doprowadzeniu jej do wrzenia w tygielku czy może emaliowanym garnuszku, rondlu ze szczelną pokrywką. Jesteśmy w stanie także używać w tym celu ogniotrwały dzbanek ceramiczny. Filtrowanie polega na przelewaniu gorącej wody przez zmieloną kawę umieszczoną na sitku lub wkładce z bibuły filtracyjnej. Kawa winien być zmielona średnio, jakieś 0,2 – 0,25 mm.



Powiązane słowa: