Jak zrobić dżem na zimę?

Smakiem i aromatem owoców zechcemy cieszyć się przez cały rok. Z tego względu wypada zrobić domowe przetwory. Przetwory na zimę są dość pracochłonne w przygotowaniu, jednak zaleca się spróbować.

Pozamykane w prześlicznych słoikach mogą być pysznym oraz niepowtarzalnym prezentem. Nie ma co ukrywać, że przygotowanie przetworów na zimę jest zajęciem czasochłonnym, lecz za to niezwykle opłacalnym. Poza tym przygotowując samodzielnie przetwory, znamy totalnie ich skład jak również możemy dostosować poziom cukru do własnych konieczności lub zastąpić go słodzikiem. Przed włożeniem owoców do słoika, musimy je wybierać. Na przetwory najbardziej optymalne będą dojrzałe, lecz jednocześnie nie za miękkie, gdyż wtedy podatne są na wszelkie obicia i obtarcia, zaś to z kolei niezwykle gorszy ich smak.

Owoce, z których planujemy zrobić przetwory, najdoskonalej myć przed samym smażeniem, ażeby przez kontakt z wodą nie straciły jędrności. Musimy również pamiętać, ażeby wydrylować owoce, takie które tego wymagają. Niebywale ważną rolę odgrywa odpowiednie przygotowanie słoików oraz butelek na przetwory. Należy je totalnie wyszorować, wyparzyć bądź wypiec w piekarniku, zaś potem zostawić do samodzielnego wyschnięcia.

Później możemy zająć się takimi rzeczami, jak Projekt etykiety – jest to znakomita zabawa dla dzieci oraz opiekunów. Jest to niebywale przydatne, jeśli planujemy wykonać parę rodzajów przetworów. Wobec tego słoiki będą uporządkowane, natomiast w naszej spiżarni będzie panował ład i porządek. Wytworzone słoiki z konfiturą czyścimy z zewnątrz z pozostałości po owocach i zaczynamy pasteryzację. Słoiki z przetworami w środku gotujemy poprzez jakiś czas w wodzie, a potem wyjmujemy i odwracamy do góry dnem.



Powiązane słowa: