Kawa do ekspresu – jaka najlepsza?

Podczas wyboru ekspres do kawy nie zapominajmy, że niemal każdy z nich czyni kawę kupioną w innej odmianie. W sklepach dostępna jest kawa ziarnista, mielona, w saszetkach a także w kapsułkach. Jaka jest różnica między tymi typami kawy? Napar przygotowany z kawy ziarnistej jest według smakoszy takiego naparu najlepszy, albowiem jest najbardziej aromatyczny. Już sam zapach świeżo zmielonej kawy działa orzeźwiająco oraz energetyzująco.

Amatorom kawy ziarnistej nieodzowny będzie ekspres automatyczny, który zmieli kawę przed samym jej zaparzeniem. Ewidentnie, właściciele pozostałych ekspresów również potrafią z niej skorzystać, jednak muszą wyposażyć się zarazem w dobry młynek do kawy. Walorem kawy ziarniste jest to, iż podczas przechowywania nie traci ona swego aromatu. Kawa mielona może być stosowana w ekspresach kolbowych, przelewowych i typu mokka.

Co więcej, niektóre ekspresy automatyczne również posiadają funkcję stosowania kawy mielonej jako alternatywę ziaren. Kawa do ekspresu jest zmielona zwykle na większe kawałki niż ta do parzenia „po turecku”. Masa kaw mielonych możliwych w sklepach jest w stanie być także używana w ekspresie. Minusem kawy mielonej jest fakt, że nawet troskliwie przechowywana po otwarciu opakowania, pospiesznie gubi swój aromat. Kawa w kapsułkach jest to również kawa mielona.

Kapsułki są gotowe z metalu bądź plastiku, dlatego też każda porcja kawy jest hermetycznie i próżniowo zapakowana i jest w stanie być przechowywana bez względu bez straty wartości smakowych. Używane są zaledwie w specjalnych ekspresach kapsułkowych, co więcej niemal każdy sprzedawca ma swój kształt kapsułki, dlatego nie możemy stosować ich zamiennie.



Powiązane słowa: