Parzenie kawy w kawiarce

Jest dużo procedur obróbki kawy. Lecz to co najważniejsze to to, że kawa to napój wymagający szczególnej staranności. Wydobycie świetnych walorów smakowych zapewniają pełną satysfakcję ze smaku oraz aromatu. Wbrew powszechnemu poglądowi panującemu w naszym państwie, kawa zalewana nie jest kawą po turecku. Wzór jej parzenia jest całkiem inny.

Niebywale drobna zmieloną kawę, zmieszaną z cukrem musimy wsypać do tygielka, zalać zimną wodą kilkanaście razy podgrzewać, by wywar się podniósł, ale nie zagotował. Nim przelejemy ciepły napar do filiżanek, trzeba dodać kilka kropel zimnej wody, aby fusy opadły na dno. Najprostszy model parzenia kawy to ten w filtrze. Do filtra z wkładem umieszczonego w dzbanku powinniśmy wsypać kilka łyżeczek kawy oraz stopniowo zalać go gorącą wodą. Wspomniany sposób jest wyjściem z sytuacji, kiedy nie jest nam nieodzowny ekspres do kawy delonghi. Kawa z ekspresu przelewowego jest bardzo popularna, tania oraz wydajna. Woda przelewa się automatycznie poprzez filtr ze zmieloną kawą.

W tego rodzaju ekspresie jest specjalny podgrzewacz, który podtrzymuje temperaturę kawy. Ekspres ciśnieniowy służy tylko i wyłącznie do przygotowywania espresso. Wszystkie inne napoje (przykładowo. cafe latte, cappuccino) są przygotowane na bazie espresso. Caffetierka, czyli rodzaj parzenia kawy odrobinę identyczny w działaniu do parze w ekspresie ciśnieniowym. Dolną część nadzwyczajnego czajniczka napełnia się zimną wodą, nad nią jest sitko ze zmieloną kawą, za to nad nim z kolei górny pojemnik na napar.

Całość stawiamy na kuchence, za to gotująca się woda w dolnym zbiorniczku przechodzi do góry i pod ciśnieniem przechodzi przez kawę. W górnej części wylewa się gotowy napar.



Powiązane słowa: