Podstawowe przybory w kuchni

Cóż powinno wchodzić w skład teraźniejszej kuchni? Bez względu na charakter, w jakim została ona urządzona powinny obowiązkowo znaleźć się w niej nieodzowne akcesoria. Garnki plus patelnie. Będąc posiadaczem zestawu garnków problem mamy z głowy, jeśli nie to na zaczątku wystarczy jedynie garnek tradycyjnej wielkości, który pomieści do 5 litrów wody i rondelek do 1 litra. W garnku można ugotować zupę, a rondelek przyda się do podgrzania mleka czy zrobienie budyniu.

Patelnie najlepiej mieć dwie – małą ok. 20 cm a także dużą ok. 28 cm. Na małej moglibyśmy przygotowywać jajecznicę na śniadanie, zaś na dużej wykonać sos z makaronem, wszelakiego rodzaju mięsa. W kuchni zasadniczy jest dobry nóż. Podłożem wszelkiej kuchni są dwa noże tzw. szefa kuchni, dzięki jakiemu mamy możność pokroić mięso albo posiekać warzywa a także mały np. do wycinania czy obierania. Noże nie muszą być w plastiku, nie może się giąć, za to część tnąca winna być w kształcie przypominająca łuk, wtenczas błyskawicznie prowadzi się po desce.

W kuchni przydadzą się również młynki do soli i pieprzu, jednakże to który wybierać to kwestia indywidualna. Przyda nam się również wałek jak i tłuczek do mięsa. Gdy jesteśmy posiadaczami gładkiego blatu to nie planujemy stolnicy – wszystko możemy wyrobić na blacie. Korzystny okaże się również durszlak przykładowo klasyczny ze stali czy może plastikowy. Z małych rzeczy przyda się drewniana łopatka potrzebna do przewracania m.in. kotletów czy też naleśników na patelni teflonowej czy ceramicznej. Dobrze jest również zaopatrzyć się w miarkę, dzięki której nie będzie kłopotu z przeliczeniem wszystkich substratów podanych w przepisie w gramach.

Jak najbardziej lepszym rozwiązaniem jest zakup małej wagi kuchennej. Nie jest to ogromny wydatek, a jednak przydaje się od czasu do czasu w kuchni, w szczególności podczas wypieków słodkich ciast albo chleba.



Powiązane słowa: