Zaopatrzenie domowej kuchni

Fundamentalne wyposażenie jadalni jest to minimum do gotowania, jednak też maksimum dla ludzi, które wolą gotować, a nie gromadzić niepotrzebne przedmioty. Wspomniany zestaw pozwoli poczynić większą część smakowitych potraw. Nóż – to podstawa podstaw.

Bez niego nie da się nic zrobić w kuchni. Niestety dobry nóż nie jest tani i w zasadzie 1 jest w stanie zastąpić nam pełny zestaw. Najczęściej używa się 3 noży, tak więc kupując trzy nadzwyczajne noże, zaoszczędzamy pieniądze na nikomu niepotrzebny komplet 12-stu noży. 3 noże, jakimi moglibyśmy dużo zrobić: mały (do obierania), większy z długim jak również cienkim ostrzem (krojenie wędliny, warzyw), duży nóż z szerokim ostrzem (krojenie mięsa w cienkie plastry, siekanie ziół itp.) Młynek do pieprzu – przenigdy nie zakupmy mielonego pieprzu, jaki jest wywietrzały a także nie ma tej „mocy” co świeżo zmielony pieprz.

Świeżo zmielone ziarnka pieprzu to zupełnie inna jakość, niżeli mielony z torebki. Nie ma znaczenia, jaki młynek wybierzecie – tradycyjny, nowiusieńki – najistotniejsze to wsypać ziarenka i mielić bez wysiłku. Deska do krojenia – to podstawa po nożu, albowiem na czym będziemy kroili warzywa albo mięsa naszymi nożami? Nie ma w gruncie rzeczy znaczenia z czego będzie wytworzona nasza deska – z plastiku, drewna, bądź ceramiki. Istotny jest zaś rozmiar – powinna być większa, by swobodnie można było pokroić na niej główkę kapusty.

Kiedy skusimy się na drewnianą deskę, to przed początkowym użyciem trzeba natrzeć ją olejem i aby nie zniszczyła się zbyt prędko, powinniśmy myć ją w wodzie jak najkrócej. Garnki emaliowane – w tradycyjnej kuchni wystarczają w gruncie rzeczy trzy: duży (o kubaturze 4-5 litrów), średni (do gotowania mniejszych rzeczy), rondelek (do sosów). Jeżeli gotujemy częściej i chcemy mieć w swym wyposażeniu zawodowe garnki to moglibyśmy wyposażyć się o jeszcze dwa: wysoki (o kubaturze 2-3 litry), duży, płaski (wspaniały do gotowania ziemniaków).



Powiązane słowa: